mandag 19. september 2016

Y-blokken: Avrettelse er bedre enn amputasjon

Erik Fenstad Langdalens skriver i en kronikk (13.9.) om Y-blokkens fremragende urbane kvaliteter. Men han foreslår også en ny profesjon: ”Bevaringsutvikleren”, en kombinasjon av byplanlegger, antikvar og arkitekt. Forbausende nok tror Langdalen at denne personen vil la Hammersborg gjenoppstå som en høyde og fjerne betongdekket over Arne Garborgs plass. Da kan Y-blokken stå på søyler over den gjenskapte plassen som vil få samme livlighet som en gresk agora i antikken. 

Langdalen ser ikke bort fra at den nye fagpersonen også vil fjerne den ene armen til Y-blokken. Kanskje han er tvilende til torglivet under Y-blokken? Og at det er en merkverdighet å skille Y-blokken fra betongdekket den står på?  Muligens er den nye fagmannen til og med uenig med Langdalen om Y-blokkens urbane kvaliteter og at Erling Viksjøs plassrom foran biblioteket og kirken slett ikke er så velskapte? 


I så  fall bør vi gå lenger og viske i øret til bevaringsutvikleren: Om du innser at iallfall amputasjon er påkrevet, er det like greit å fjerne utveksten helt, både betongdekket og hele Y-blokken.

Publisert i Aftenposten 16. september 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar