onsdag 14. september 2011

Skal Munch-salen fredes?


I Aftenposten 7. september gir Sjur Harby Riksantikvaren rødt kort. Det gjøres vanligvis av en upartisk fotballdommer. Bildet passer dårlig på Harby som hyppig og heftig angriper sin tidligere arbeidsgiver, Riksantikvaren.
Stridens eple er fredningen av Nasjonalgalleriet. Kan Vikingskiphuset fredes med skipene, så må bildene på veggen i Munch-salen også kunne fredes, hevdet Lars Roede 1. september. Dette er på linje med Sjur Harbys tidligere henvisning til fredningen av Arne Korsmos hjem med sitteputene rundt den nedsenkede peisen. Men Korsmos sitteputer er spesialtegnet til sitt rom. Vikingskiphusets krumme hvelv er formet som et gravkammer rundt skipene. Med Munch-salen forholder det seg annerledes. Den er lik de andre utstillingssalene i Nasjonalgalleriet.

Tradisjonelle kunstmuseer har saler med en viss nøytralitet. Fokus er på verkene, og de kan flyttes dit museumsledelsen finner det mest meningsfullt. ”Fins det noe sted i verden hvor myndighetene har fredet en spesiell billedopphenging i et kunstmuseum?” spurte jeg Lotte Sandberg en tid tilbake.”Kanskje ikke”, svarer Roede. Jeg tror han kan ta kraftigere i.

Publisert i Aftenposten 12. august 2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar