søndag 29. mai 2016

Kjære Marianne Borgen

”Dette forslaget bør vi se nærmere på,” uttaler du i et avisintervju 15. april. Det dreier seg om endringer av Frithjof Nansens plass, et forslag fra MAD arkitekter. Det er arkitektene som utarbeidet en serie med groteske utbyggingsplaner for Entra ved Tullinløkka, så her bør varsellampene lyse.
            MAD arkitekter foreslår at Fridtjof Nansens plass hakkes opp av trekanter og skjeve firkanter som beplantes med trær eller busker. Kurt Singstad, partner i MAD arkitekter, uttaler: ”På den måten sprenger de grønne elementene seg inn i byrommene både politisk og fysisk ved at man får inn mer grønt i selve byrommet.”  Urbane fremmedelementer avledes av politisk retorikk. Spisse plantefelt blir sprenglegemer som bryter i stykker vårt mest helhetlige bystrøk.
            Kjære Marianne Borgen. For 16 år siden ble det utgitt en bok som heter Det store løftet som omhandler den enestående bygningen du arbeider i. Som medforfatter av boken brukte jeg mye tid på å forstå Oslo Rådhus tilblivelse og hvilke kvaliteter det har. Derfor appellerer jeg til deg om å se bort fra forslaget fra MAD arkitekter. Rådhuset er det viktigste byggverket i Norge fra forrige århundre. Det er fra en tid da politikere og arkitekter sammen skapte byens fremste symbolbygning og ga den en verdig innramming. Det er flott om bilene forsvinner fra Fridtjof Nansens plass og det blir mer folkeliv der, men trær og busker har ingenting å gjøre på en plass som henter inspirasjon fra den norditalienske bytradisjonen.

Publisert i Dagsavisen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar