fredag 25. mars 2011

Hovig i Nord


Jan Inge Hovig er i Tromsø. Han preger byen, gir den identitet. Alfheim svømmehall på høydedraget midt på øya og Tromsdalen kirke, som vi alle kjenner som Ishavskatedralen, på den andre siden av sundet. Pluss flere andre av hans byggverk. Men i særlig grad Ishavskatedralen. Sammen med broa blir den en komposisjon som strekker seg horisontalt over et stort landskapsrom. I tillegg kommer bevegelsen den andre veien. Bropilarene strekker seg ned i vannflaten og kirkens spisse trekantrammer tøyer blikket oppover.

Dette er moderne arkitektur med overbevisningskraft. Dette er en røst fra en heroisk tid. Før tvilen kom inn i verden, en tid da fremskrittstroen fortsatt rådde. Før postmodernismen mangetydighet og distanserte ironi ble hverdagskost.

I disse dager er Jan Inge Hovig også i Tromsø i form av en fotoutstilling i kunstforeningen, en utstilling med 18 store, kvadratiske bilder tatt av ekteparet Sarah Cameron Sørensen og Bent Raanes Sørensen. Den lukker 23. april. Lørdag 2. juli forflytter utstillingen til den andre byen i nord som også er preget av Hovig: Harstad. Følg med, følg med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar