torsdag 1. januar 2009

Høydepunkter i nyere norsk arkitekturBygninger i utlandet tegnet av norske arkitekter

Alt stemmer med Biblioteket i Alexandria. Storslagen enkelhet, en glimrende planløsning, et fantastisk rom. Bygningen vil etablere seg som en av klassikerne fra vår tid, det mest kjente byggverk tegnet av et norsk arkitektkontor.

Den nordiske paviljongen i Biennaleparken i Venezia er også et viktig arbeid i internasjonal sammenheng. Kanskje Fehns beste. En overbevisende løsning, men ikke helt enkel å bruke til kunstutstillinger.
SAS hovedkvarteret utenfor Stockholm fornyet kontorbygget som bygningstype og gjorde Niels Torp til et internasjonalt navn. La oss heller ikke glemme Nordens hus på Færøyene av Ola Steen og den norske ambassaden i Stockholm tegnet av Knut Knutsen.


Bygninger i Norge 1952-2002

Alle Fehns byggverk er viktige, men det er vanskelig å komme utenom Storhamarlåven som hans topparbeid i Norge. Den tydelige måten som nytt settes mot gammelt har blitt skoledannende. St. Hallvard kirke står fortsatt som Lund & Slaattos største prestasjon, et mesterverk, men få har gitt oss så mange ”høydepunkter” (St. Magnus, Veritas, Kulturhuset i Stavanger, Ål-hytta, Eidsvåg kirke osv)

De siste 50 årene innledes med noen klare høydepunker: Arne Korsmos hus i Planetveien (det blir en internasjonal klassiker dersom vi greier å ta vare på interiøret), den gamle Magnus Poulsons mesterstykke, Gravberget kirke, og Per Griegs leksjon i tilpasningsarkitektur, Sjøfartsmuseet i Bergen.

Ibsenhuset i Skien trekkes ikke så ofte frem i dag, men 4B skapte der et generøst byggverk som har holdt seg meget bra. Grieghallen viser oss at modernistisk arkitektur kan være både smidig og selvbevisst. Universitetsanlegget på Dragvoll var et stort skritt fremover, et gjennomført byggverk av en viktig internasjonal arkitekt.

Fra de senere årene: Stranden av Kari Nissen Brodtkorb og Tønsberg bibliotek av Lunde & Løvseth er kvalitetsbygninger med bred appell, eksempler på uttrykksriksdommen i dagens arkitektur. Hele Gardermoen-flyplassen, planlegging, infrastruktur og de mange gode byggene er den største begivenheten fra de siste årene. Terminalbygget holder meget høy internasjonal klasse. Byggekunst dokumenterer hyppig at det bygges mange spennende eneboliger for tiden. Lund Hagems dobbeltvilla i Furulundveien er et klart høydepunkt.

Til sist: Mortensrud kirke av Jensen & Skodvin, det viktigste sakralbyggverk i Norge siden St. Hallvard. Det mest ambisiøse byggverk til nå fra det arkitektkontoret i den unge generasjon som viser størst selvstendighet og har nyskapende ideer.

Publisert i Arkitektnytt i 2002

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar